utorok 1. marca 2011

Vyjadrenie OZ Červenokamenské panstvo k stavbe stĺpu hanby v Častej

na vedomie: Obecný úrad Častá                                                                            
                   Obecné zastupiteľstvo Častá              

 Častá 15. 2. 2011


OZ Červenokamenské panstvo vyjadruje nespokojnosť nad zrealizovanou podobou "stĺpu hanby", ktorý bol postavený koncom roku 2010 v Častej na Hlavnej ulici v rámci Projektu revitalizácie námestia. V tejto podobe nemožno hovoriť o zrekonštruovaní pôvodného stĺpu hanby, ktorého podobu máme verne zachytenú na historických fotografiách. Táto stavba bude časom vyvolávať mylnú predstavu o tom, ako vyzeral pôvodný stĺp hanby. Je škoda, že kompetentní nevyužili možnosť odkonzultovať znovupostavenie stĺpu hanby s odborníkmi na dejiny umenia, pamiatkárstvo a históriu, ktorí sa nachádzajú aj v radoch OZ Červenokamenské panstvo. Myslíme si, že ide o premárnenú šancu vrátiť do Častej kus stratenej histórie obce.
OZ Červenokamenské panstvo chce na tento problém nielen upozorniť, ale zároveň k nemu pristúpiť konštruktívne, a preto navrhujeme toto riešenie: Umiestniť z boku stĺpu kovovú tabuľku s vygravírovanou podobou pôvodného stĺpu hanby a krátkym textom. Predlohu zobrazenia stĺpu a text s informáciou o pôvodnom stĺpe pripraví OZ Červenokamenské panstvo.
Takýmto spôsobom napravíme mylné zdanie autenticity spomínanej stavby a umožníme obyvateľom a návštevníkom obce získať lepšiu predstavu o pôvodnom stĺpe hanby.


Za OZ Červenokamenské panstvo:

Andrea Jamrichová
Jozef Tihanyi
Adam Herceg
Daniel Hupko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára