utorok 1. marca 2011

Podporte reštaurovanie náhrobku grófky Pálfiovej na cintoríne v Častej!

Naše občianske združenie plánuje v roku 2010 dať zreštaurovať kovový pomník na hrobe grófky Márie Antónie Pálfiovej, rod. Kolowrat-Krakowskej (1763 – 1842) na rímsko-katolíckom cintoríne v Častej.

Mária Antónia sa preslávila ako známa filantropka, ktorej nebol ľahostajný osud jej poddaných a na pomoc sirotám, núdznym a chudobným venovala mnoho prostriedkov. Veľkú časť svojho života prežila ako vdova. Ovdovela v roku 1802, keď jej najmladší syn nedovŕšil ešte ani rok. Grófka Pálfiová tak do svojich rúk prevzala zodpovednosť za majetok, ktorý mal pripadnúť jej synom po dovŕšení dospelosti. Jej posledné želanie byť pochovaná na cintoríne vdedine Častá pod hradom Červený Kameň a uprednostniť ho tak pred rodinnými hrobkami pod bratislavským Dómom sv. Martina alebo františkánskym kláštorom v Malackách možno hodnotiť ako prejav jej náklonnosti k obyvateľom panstva i celého malokarpatského regiónu. Jej telesné pozostatky dodnes odpočívajú na častianskom cintoríne neďaleko kaplnky.

Kovový pomník zo 40. rokov 19. storočia je dnes veľmi poškodený. Pozostáva z liatinovej skrinky a veľkého kríža. Ten je vyrobený liatím zo zinkovej kompozície so železným jadrom. Vdobe svojho vzniku išlo o novú technológiu, ktorá spojením železného jadra a zliatiny zinku spájala do jedného celku pevnosť železa a možnosť detailného odliatia výzdoby jednotlivých častí náhrobku. S odstupom takmer 170 rokov sa naplno prejavuje nevhodnosť tohto spojenia, ktorú však v čase vzniku náhrobku nemohol nikto predpokladať: železné jadro hrdzavie, korodovaním zväčšuje svoj objem a poškodzuje okolitú zinkovú kompozíciu, ktorá praská, v dôsledku čoho celý náhrobok degraduje. Kríž je uvoľnený a svojím pohybom vo vetre narúša konštrukciu celého náhrobku.

Vzáujme zachovania tejto cennej umeleckohistorickej pamiatky i jedného z mála poukazov na život tejto výnimočnej ženy je nutné začať s reštaurovaním ešte pred nadchádzajúcou zimou. Obraciame sa preto na vás sprosbou ofinančnú podporu reštaurátorských prác. Akákoľvek suma poukázaná na účet nášho občianskeho združenia (do poznámky uveďte: Náhrobok Márie Antónie Pálfiovej) alebo darovaná na základe darovacej zmluvy (kontaktujte nás cez súkromnú správu) pomôže zachrániť kus malokarpatskej histórie a pre ďalšie generácie zachová životný príbeh ženy, ktorá na tomto území žila a do jeho dejín významne zasiahla.

(DH)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára