nedeľa 21. októbra 2012

Konferencia Pamiatky môjho domova v kontexte bývania


V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa v Častej, v Jazdiarni na hrade Červený Kameň, uskutočnila dňa 19. 9. 2012 konferencia Pamiatky môjho domova v kontexte bývania, ktorú zastrešovali BSK, OZ AI Nova a Združenie historických miest a obcí SR.
Regionálne odborné a kultúrne podujatie malo okrem 105 účastníkov, zväčša z radov odbornej verejnosti, aj 10 špecializovaných príspevkov venovaných ochrane kultúrnych hodnôt, vývoja bývania, či spôsobu života v minulosti.
Zaujímavé boli všetky príspevky, no spomeňme napríklad príspevok PhDr. V. Obuchovej, CSc. z Mestského ústavu ochrany pamiatok Bratislava, ktorá kriticky poukázala na devastovanie architektonických hodnôt či neodborné zásahy samospráv i súkromných vlastníkov vo verejnom priestore, ktoré sa dejú bez konzultácií s odborníkmi, dôsledky pre kultúrne dedičstvo potom bývajú zväčša fatálne. Príspevok s prínosom pre lepšie poznanie miestneho stavebného vývoja si pripravil Dr. M. Hrubala z Malokarpatského múzea v Pezinku, ktorý hovoril o malokarpatskej vinohradníckej architektúre a životnom štýle v našom regióne, či Dr. Z. Zvarová, ktorá analyzovala modranský meštiansky dom, jeho vývoj a typológiu. Na záver mohol jeden z organizátorov, Ing. arch. M. Škrovina, vyjadriť spokojnosť s podujatím a jeho priebehom.
Dúfajme, že podobné podujatia pomôžu a budú inšpiráciou aj pre samosprávu obce Častá pri zachovávaní a vážení si kultúrnych hodnôt obce, aby sa už v budúcnosti pri úpravách verejných priestorov nestalo napríklad to, že nám na námestí vyrastie pranier z Hainburgu alebo parkovisko v tesnej blízkosti Stĺpu Najsvätejšej Trojice. Ale aby sme skôr spoločnými silami dokázali tieto zachované hodnoty chrániť, ako v prípade rekonštrukcie dvoch barokových sôch či vzácneho neogotického náhrobku.

-ah-
foto: BSK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára